Bogatiji za još jedno dostignuće

Porodica zvana Skola fudbala Respekt, bogatija je za jos jedno dostignuce

Porodica zvana Škola fudbala Respekt, bogatija je za još jedno dostignuće

Još jedna pozitivna priča i zdrava atmosfera dolazi nam iz porodice zvane Škola fudbala Respekt, bogatija je za još jedno dostignuće. 

Nakon specijalnog priznanja za popularizaciju i razvoj bosanskohercegovačkog sporta, koje im je za 2015. godinu dodijelio Sportski savez Bosne i Hercegovine, potom priznanja Američke ambasade u BiH za izuzetan doprinos u promociji inkluzivnog, multikulturalnog i demokratskog društva za 2016. godinu, na red je došlo i Specijalno priznanje za ostvarene rezultate u 2017. godini.

Na 73. manifestaciji izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa, u organizaciji Sportskog saveza BiH, nagradu je primio kapiten Dejan Pandurević.
Još jednom su prepoznate vrijednosti Škole fudbala Respekt. Kroz sport djeci pružaju društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti. Za dosadašnji rad nagrađeni su, i to im je, naravno, drago.

“Svakako da ove nagrade daju vjetar u leđa. Stvoriti dobre fudbalere je jedan od ciljeva škole, ali nikako nije primarni. Prije svega smo tu zbog zdravstvenih i odgojnih ciljeva i socijalizacije djece. Fudbal nam dođe kao dobra aktivnost oko koje ćemo se okupljati. Tako Škola fudbala “Respekt” besplatno za svu djecu direktno pruža podršku integraciji. Tipična djeca, djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja, zajedno u timu u jednom dresu gdje kuca jedno srce… srce za timsku igru, pobjedu, a možda i poraz. Sve to je neprocjenjivo”, kaže Emir Hujdur, direktor i osnivač škole fudbala Respekt. Napominje da ih najbolje opisuje slogan kojim se vode: „Živjeti za druge nije samo zakon dužnosti već i zakon sreće.“

Škola fudbala trenutno u evidenciji broji 124 člana, od kojih je 50 – 60 redovno na treninzima. Od ukupnog broja članova njih 16 je sa poteškoćama u razvoju. Za fudbal se ne interesuju samo dječaci, u školi su aktivne i djevojčice, a trenutno ih ima 18 i redovne su na treninzima.

Škola fudbala Respekt uspjeva u svojoj misiji, a to je da tipična i djeca sa poteškoćama u razvoju, rame uz rame, jedna sa drugim, zajedno postižu golove i igraju u timu gdje srce kuca kao jedno.

(http://zdraviportal.ba)