IFC donirala novu garnituru dresova

IFC donirala novu garnituru dresova 3

Novi prijatelji ŠF „Respekt“: Međunarodna finansijska korporacija IFC donirala novu garnituru dresova

Školu fudbala „Respekt“ na nedjeljnom treningu posjetili su zaposlenici Ureda IFC-a u Sarajevu i slatkišima i sokićima obradovali sve prisutne, a dječaci i djevojčice ove škole fudbala su se posebno obradovali poklonima, novoj garnituri dresova.

„Za svakog sportistu pripadnost dresu predstavlja i emotivnu vezanost za to. Zato su se naša djeca i obradovala. Od osnivanja ŠF ‘Respekt’, misija je #FudbalZaSve. Svako dijete zaslužuje iste šanse i mogućnosti, a kada su na treningu svi u istoj garnituri, onda su baš tada razlike nevidljive, tako da je ovo dodatna podrška našem radu. Zahvaljujemo IFC-u i štampariji Savart, koja je poklonila štampu klupskih oznaka na novim dresovima, na pruženoj ruci prijateljstva i partnerstva, i radujemo se svakoj sljedećoj saradnji“, naglasio je Emir Hujdur, osnivač škole.

Podsjećamo, Škola fudbala „Respekt“ prva je i jedina škola fudbala u svijetu koja je besplatna za svu djecu, i u kojoj, rame uz rame, na treningu, kao i na takmičenjima,  treniraju djeca sa i bez poteškoća u razvoju, Romi, djevojčice, djeca bez roditeljskog staranja. ŠF „Respekt“ jedini je primjer cjelovite inkluzije kroz vannastavne aktivnosti.

U sklopu realizacije korporativne inicijative za unapređenje inkluzije i raznolikosti i povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Sekretarijat za različitost i inkluziju IFC-a  donirao je nove garniture dresova za takmičarske selekcije ŠF „Respekt“ zbog izvanrednih rezultata ostvarenih u inkluziji djece, bez obzira na njihove individualne razlike.

Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom #FudbalZaSve,  Škola fudbala “Respekt” je  u  trenažni proces uključila svu djecu, bez razlika. Podrška procesima integracije i inkluzije kroz ovaj vid aktivnosti je prvi slučaj u svijetu.  Škola trenutno ima 153 polaznika (dječaka i djevojčica), starosne dobi od 4 do 18 godina. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti.

Najveći uspjeh je napredak djece u svim sferama, a najponosniji smo na onu biti dobar čovjek, jer su na terenu svi zajedno, bez razlike i diskriminacije. Respekt dokazuje ono za što su mnogi na početku mislili da je nemoguće – svi zajedno sa svojim različitostima, na terenu, sa istim ciljem – dati go. Ako i ne daju, tu su da se podrže, zagrle, jer u „Respektu“ na terenu je jedno srce – srce tima. Uz „Respekt“ stoji tim ljudi zbog kojih je porodica „Respekt“ ono što jeste. Volja, želja i trud ono je što ih nosi, a dječija radost, smijeh i sreća najveći motiv.

Škola fudbala „Respekt“ dvostruki je dobitnik priznanja Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, kao i Američke ambasade za izvrsnost.

U 2018. godini dva prestižna priznanja su nam dala dodatni motiv, ali i odgovornosti i obavezu, a to su UNICEF-ovo priznanje “Šampion inkluzije”, te UEFA Children Award.