Pobrali sve simpatije

Skola fudbala Respekt specijalni gost turnira u Rovinju

Škola fudbala Respekt specijalni gost turnira u Rovinju

“Respekt se mora doživjeti, nemoguće je riječima iskazati oduševljenje. Na istom terenu, jedno uz drugo, djeca bez razlike i diskriminacije, uz tipične vršnjake. Ovo je čudo”, kazala je Nataša, iz organizacije turnira.

U Rovinju se od 28. do 31. marta održava peto jubilarno izdanje međunarodnog dječijeg  rukometnog i nogometnog turnira i zdravstveno edukativnog skupa – Youth Movement Power / Snaga djece u pokretu. Najveći je to događaj te vrste na ovim prostorima, koji će  tokom četiri dana takmičenja – u Rovinju, Poreču i Puli – okupiti gotovo tri hiljade takmičara. Djeca iz čak 120 dječijih nogometnih i rukometnih ekipa ove godine dolaze iz sedam zemalja; Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

U suradnji sa Zakladom Mateo Kovačić, projekt u svom ovogodišnjem izdanju otvara potpuno novu dimenziju društvene odgovornosti. Socijalizacija djece s poteškoćama u razvoju iz cijele Evrope i njihova cjelovita integracija u društvo, glavna je tema ovogodišnjeg simpozija. Pod nazivom „Integriranje djece s teškoćama u razvoju u sport te uloga roditelja, odgojitelja, trenera i stručnih suradnika“, cilj simpozija jest senzibiliziranje najšire javnost o ovoj važnoj temi. Djeci s teškoćama u razvoju, projekt omogućuje prije svega inkluziju te potom i podizanje samopouzdanja, veći stupanj uključenosti u sportske aktivnosti te pozitivan utjecaj na samostalnost, prihvaćenost u grupi kao i opću socijalizaciju.  Specijalni gost je Škola fudbala Respekt, jedina takve vrste u svijetu.

Skola fudbala Respekt specijalni gost turnira u Rovinju 2

“Respekt se mora doživjeti, nemoguće je riječima iskazati oduševljenje. Na istom terenu, jedno uz drugo, djeca bez razlike i diskriminacije, uz tipične vršnjake. Ovo je čudo.Dok nisu došli, dok nismo vidjeli, nismo vjerovali da ovo postoji, da zaista sva djeca zajedno na terenu, savršeno funkcionišu. Ovo je moja inspiracija. Drugačija priča od svega ostalog”, kazala je Nataša, iz organizacije turnira.

“Znate kako, mi od 2014. iz sveg srca pričamo priču koja je danas porodica Respekt. I živimo je, srcem i dušom. Ali tek ovako kad nekom drugom pokažete sve ovo, i oni dožive, i reaguju kako su prijatelji iz svih zemalja na ovom turniru reagirali, onda budemo svjesni i preponosni na sve ono što jesmo. Puno je emocija ovdje, a najvažnije su one među djecom. A one su ono što je ljude ovdje fasciniralo. Beskrajno smo zahvalni organizatorima turnira na pozivu, kao i Fondaciji Junuzović, koja nam je pomogla da danas budemo ovdje”, ističe Emir Hujdur, osnivač Škole fudbala Respekt.

(http://sport.novi.ba)