ŠF Respekt – nada za nove snove, srcem timske igre

Respekt Sarajevo

Zadovoljstvo i sreća, vrijednosti koje se ne mogu izmjeriti

Pripremila i razgovarala: Aldijana Selimbegović

Respekt je priča koja nosi ogromne doze onog što danas mnogi nažalost zaboravljaju, nosi LJUDSKOST. Ljudskost vrijednosti sa svim onim emocijama koje život čine bogatijim. Srcem za timsku igru. Srcem, da vidimo onako kako jeste. Da poštujemo. Mogućnost da se ostvari jedan san život čini interesantnijim, jer istinski su važni sastojci života. Svi oni začini koji ga čine, da bismo širili prijateljstvo. Prijateljstvo sporta jedne jedinstvene misije. 

Davati, činiti dobro drugima, načela su koja još uvijek zahvaljujući pojedincima vrijede, nisu nestala. Sreća se uvijek vraća onima koji je poklanjaju. Osmijeh za osmijeh. Čin koji je posljedica pažnje, zahvalnosti, razumijevanja, jer sve je moguće gdje postoji volja. Ništa nije nemoguće, sve dok se održava nit ljudskosti i dok se pruža ruka podrške. Ruka podrške za otvorena vrata mogućnosti.

Alen Alić:

– U godini koja uskoro ostaje iza nas ŠF Respekt ispisala je mnogo lijepih stranica. Nastaju novi planovi, da pišemo nove, još ljepše stranice, jer navika je čudo. Svaka ispisana stranica ima svoje značenje. Prilike koje se pružaju donose sreću, osmijeh na licu. Donose obavezu, da svako od nas da najbolji dio sebe, da bismo ostvarivali najznačajnije rezultate – prijateljstva. Jednakosti. Dobrota, to je ono najljepše i najvažnije što donosi Respekt. Priča koja postoji pet godina, priča u kojoj svako dijete ima pravo na igru, pravo na sport, pravo na učenje. Pravo da stvara. I da zajedno, bogatstvom različitosti, rušimo predrasude.

Stranice koje su popunjene Respekt misijama čine stranice vrijednosti. Znati pretočiti misiju u stvarnost mogu samo oni uporni, istrajni i iskreni. Respekt je takva misija. Respekt je misija koju prate riječi i djela. Respekt je misija koja traje. I koja će trajati.

Emir Hujdur:

– Dokazano je da upravo sport, u našem slučaju fudbal, razvija pozitivne vrijednosti pojedinca, najviše zbog različitosti koje se susreću, a opet svi imaju isti cilj, uz zabavu postići što bolji rezultat. To je najbolji alat pomoću kojeg se razvija empatija, sklapaju prijateljstva. Naravno tu je socijalizacija, komunikativnost i još mnogo karakteristika koje nam svima omogućavaju snalaženje u životu. Sportski začin naše škole, na svojoj etiketi ima rečenicu: Živjeti za druge nije samo zakon dužnosti već i zakon sreće! Godina koja je na izmaku svakim danom nosila je nove izazove. Najvažniji rezultati su nova sretna lica unutar organizacije, a uspjeli smo pokazati i okruženju da su zadovoljstvo i sreća vrijednosti koje se ne mogu izmjeriti. Filmom koji govori o onome što Respekt jeste, uključenjem ženskog seniorskog tima u takmičenje Prve Ženske lige FBiH, drugi rang takmičenja jedne države, promocijom državnih reprezentativaca iz naše škole dokazali smo da različitosti obogaćuju sve nas kao i da materijalne stvari ne smiju uslovljavati naš put ka sreći, zadovoljstvu i uspjehu. Osjećaj pripadnosti je ono što nam svima treba od najranijeg uzrasta, samim tim, tu je i prihvaćenost koja ne naglašava naše različitosti, a opet nas čini bogatima, jer smo svjesni da različitosti postoje. Ali ne kao prepreke. Kolektiv Škole fudbala Respekt zahvaljujući zajedničkim htijenjem, željom i voljom, korača putem sreće i zadovoljstva u nove izazove.

Respekt je nas ponos i srecaSvaki novi izazov nas čini jačima. Čini nove rezultate, doprinosi inkluziji. Čini da životni golovi budu najljepši, jer takvi otvaraju nadu za nove snove koji se trebaju ostvariti.

Respekt je ponos, sreća, radost!

 

(https://kolumnistice.blogspot.com/)