Škola fudbala Respekt je za svu djecu

Skola fudbala Respekt je za svu djecu

Škola fudbala „Respekt“ je škola za sve! Nema razlike, diskriminacije prema bilo kojem djetetu koje je dio te divne i jedinstvene priče. Ne upotrebljavaju riječ inkluzija već prihvaćenost. Članarine se ne plaćaju – jer sport je mjesto spajanja i druženja. Oprema je za sve ista, nema nikakve razlike i u tome prednjače naspram mnogih drugih sportskih kolektiva u BiH ali i u svijetu.

Slogani kojima se vodi „Respekt“ su drugačiji od ostalih, a to su: Fudbal za sve i Živjeti za druge nije samo zakon dužnosti već i zakon sreće.

Škola fudbala Respekt je nastala 2014. i bila je samo lijepa ideja, koja se pretvorila u jedinstvenu javu. O ŠF “Respekt” govorio je i njen direktor i osnivač, Emir Hujdur.

– Škola fudbala Respket je nastala 2014. godine kao želja da svako dijete ima pravo i mogućnost u skladu sa Konvecijom o pravima djeteta, da se bavi sportom- te je dodao – Ono što je bitno da smo otvorili školu za svu djecu bez obzrian a njihove psiho-fizičke sposobnosti. Dolaze djeca iz marginaliziranih grupa i ona „tipična“.-

Vrlo značajno je i to, što roditelji, čija djece žele da se bave fudbalom, nemaju nikakvih finansijkih opterećenja.

– Za svu djecu je učešće u trenažnim aktivnostima i bilo čemu što je ŠF „Respekt“ radila besplatno, nema članarina niti bilo kakvog finansijkog opterećenja za roditelje- kazao je Hujdur.

Prva poteškoća je bila privući svu djecu, da rade i druže se zajedno, a kako smatra, to je zbog predrasuda koje imaju roditelji, pa te iste predrasude, prebacuju na djecu.

– Ono što je bila prva poteškoća, s obzirom da smo krenuli iz centra Vladimir Nazor, jeste taj, da smo imali problem sa manjim brojem tipične djece. Najveći problem je u nama odraslima koji imamo predrasude, te mi te svoje predrasude prebacujemo na djecu i onda djeca dolaze u tešku situaciju da se upoznaju sa različitim- rekao je direktor ŠF Respekt.

Nakon što su uočili šta je problem, uključili su svoju djecu kako bi i drugi roditlji, vođeni njihovim primjerom, ostvarili želju svoje djece da to isto učine.

– Kada smo primijetili, uključili smo svoju djecu i na taj način smo počeli privlačiti ostalu djecu i dobili smo ono što smo htjeli, a to je da djeca bez ijednog vida diskriminacije budu uključena u iste aktivnosti.-

Nedavno je izašao i dokumentarac na Al Jazeeri Balkan pod nazivom „Respekt“. O tom dokumentarcu, Emir je kazao:

– To je ono što Respekt jeste. To je društvo u kojem sam ja odrastao, za razliku od današnjeg vremena kada je puno veća diskriminacija, prvenstveno od socijalnog statusa, a da ne govorim o statusima raznih mogućnosti i diskriminacije koje mi vrlo često srećemo u svakom polju života.-

Osim omladinskih kategorija, ŠF Respekt ima i dvije seniorske ekipe, naravno – mušku i žensku.

– Mi smo, s obzirom da je ŠF Respeket, odnsono od ŠF Respeket, današnjim danom, nastao je ŽFK Respket, koji se takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH, a imamo i muški seniorski tim koji se takmiči u Kantonalnoj ligi u organizaciji Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.-

Ponosno ističe, kako je Sarajevo ali i BiH jedinstvena po ovome, ali i mnogo čemu drugome, samo da ne pridajemo veliku pažnju. Istakao je i to, da je ŠF Respeket dobitnik mnogih nagrada i priznanja, pa čak i onih od UEFE, sa kojima se ne može, gotovo niko, pohvaliti.

– Mi smo jedina organizacija. Naš grad, kao što u dokumentarcu kažu: „Ovaj grad, ova država ima nešto što nema niko u svijetu“. Mi smo jedini u svijetu koji smo uspjeli i koji radimo to što radimo, a prvi smo u BiH koji smo donijeli nagradu UEFA, odnosno UEFA Fondacije za djecu. Mi smo i „Šampioni inkluzije“, nagradu koju su nam dodijelili UNICEF BiH i Delegacija Evropske unije u BiH, zatim smo dobili Certifikat Američke ambasade za sve ono što radimo pozitivno za razvoj demokratskog društva. Imamo i nagradu od Sportskog saveza BiH, te zahvalnicu Općine Novi Grad- ponosno je istakao Emir.

Mlađe kategorije i seniori, nije ni bitno, u svakom slučaju sva djeca učestvuju i sva djeca se takmiče.

– Prvi smo u svijetu koji imamo i mlađe i seniore, jer smo htjeli sve ovo što radimo sa mlađim da prenesemo i na seniore. Prvi smo na svijetu, isto tako, jer smo u prvoj našoj utakmici imali momka sa down sindromom koji je bio službeni predstavnik ekipe na klupi, dakle, bio je dio tima- te je nastavio – A već u sljedećoj utakmici smo imali jednog dječaka sa down sindromom kao predstavnika, a ovaj koji je prije toga bio predstavnik bio je na klupi za rezervne igrače sa mogućnošću ulaska u igru.- naglasio je Emir.

Kao dokaz da je sport mjesto za sve, odnosno da je to mjesto u kojem ne smije biti diskriminacije potvrđuje i to da svako može postići pogodak.

– Imali smo dječaka sa elementima autizma koji je u prvenstvu postigao i jedan go- radosno je to rekao Hujdur.

Direktor i osnivač ŠF “Respekt”, Emir Hujdur je kazao kako u Respektu trenutno trenira od 180 do 200 djece, sa raznim životnim pričama – ali je najbitnije da su sva ona jednaka.

– Trenutno imamo oko 180 do 200 članova. Imamo sve kategorije i u svakoj kategoriji imamo različito. To znači od 4,5 godine do 25, sa tim da imamo dvojicu starijih igrača u muškoj selekciji gdje nam je trenutno bilo potrebno iskustvo zbog nekih drugih stvari, pošto su kod nas djeca mlada- kazao je te dodao da – Od starijih, tu je Mirza Rizvanović koji je igrač Sarajeva i Zrinjskog, koji je bio uspješan momak i Jasmin Ligata, i oni pomažu u edukaciji ovih momaka.-

Planovi su veliki – ali ne zbog nekog dobitka, već zbog želje da se što više dječaka i djevojčica uključi u sport i da se ravnopravno takmiče i treniraju sa svima.

– U kompletnoj našoj školi, klubu, koji uskoro treba da preraste u akademiju, mi želimo da našoj djeci pružimo mogućnost napretka. Imamo talentovane djece, kako djevojčica tako i dječaka.- rekao je Hujdur i kazao je kako se upravo njima treba ukazati prilika.

Zaključuje kako namjeravju ozbiljno da napreduju i da imaju jednu zanimljivu strategiju razvoja.

– Vrlo ozbiljno planiramo da napredujemo, za razliku od nekih klubova koji su finansijski stabilniji od nas, jer mi nismo baš stabilni upravo zbog članarina i slično- te je kazao kako imaju i – Strategiju Respekta i sadrži se u strategiji koju mi zovemo 4T: tolerancija, titula, talenti i turizam. To su stvari koje idu u budućnost- završava Hujdur.

Dokumentarac o Školi fudbala Respekt možete pogledati na Al Jazeera Balkan.

(https://startbih.ba/)